Hoe krijg je meer energie tijdens je zwangerschap? 6 hele waardevolle tips!

Liggend op de bank, afstandsbediening op de salontafel. Je kijkt al 10 minuten iets wat je niet leuk vindt. Wachtend op je partner die in de buurt komt om te vragen of hij even de afstandsbediening wilt geven (die ligt zo een 10 cm van je vandaan). Herken je dit? De één heeft minder last dan de ander van lui-/moeheid tijdens de zwangerschap. Als je hier last van hebt, heb je graag iemand die je de hele dag spullen aangeeft, eten voor je maakt en je de trap omhoog duwt. 

 

In dit blog vind je tips die mij hebben geholpen tijdens mijn zwangerschap. 

 

  1. Zucht, bollie in de buitenlucht 

Morgen ga ik wandelen. Nee, morgen ga ik echt. Oke, morgen ga ik ECHT. Ik ga maandag wel weer… Zo blijf je op de bank en komt er niets van. Ik weet dat het al zwaar genoeg is om überhaupt je schoenen aan te doen. En het is zeker goed om uit te rusten of even een dutje te doen. Maar van de hele dag/avond op de bank liggen wordt je alleen maar nog luier/futlozer van. De buitenlucht zal je goed doen, daarnaast is het ook goed om je vitamine D aan te vullen. En vitamine D geeft je energie! Maak een klein ommetje in de wijk, op het strand of in het bos. Beweging is nu nog belangrijker dan ooit (als je bekken dit toelaten). Kun je echt niet lopen? Misschien is zwemmen een optie voor je (vraag altijd advies aan de verloskundige/fysio indien je medische klachten hebt). 

 

Er is niets makkelijkers dan (vooral tijdens je zwangerschap) beweging uit te stellen. Want nu MAG het. Maar niet heus. Bij tip 3 vind je tips hoe je uitstelgedrag kunt aanpakken.

 

 

  1. Yummy for your tummy anders boze mummy

Wauw, ken je die emotie als je net iets wilde eten, maar je partner dit al heeft opgegeten.. Nog nooit ben ik zo boos geworden en heb ik gehuild om een chocoladereep. Vergeet niet je vitamines goed binnen te krijgen. Je lichaam is hard aan het werk en heeft echt haar brandstof nodig. 

Bijv. een bakje vers gesneden fruit, een smoothie met fruit en groente (zoals spinazie of avocado, kun je ook makkelijk invriezen) of een lekker bakje kwark met fruit en ongezouten noten. Gemaakt door je partner natuurlijk, want we willen er niet moe van worden… We kennen het wel: je bent wat je eet. En dat is ook echt zo, eet je alleen slecht dan voel je je slechter. 

 

  1. Make a plan & stick to it!

Fysieke vermoeidheid kan ook mentaal ontstaan. Je bent druk in je hoofd, van alles regelen/kopen voor de baby, ondertussen gaat je werk door en wil je graag ook even Googelen over alle kwaaltjes en de allerbeste items voor je baby. Voor je het weet lig je in bed, kun je niet slapen, want je wilde zoveel doen en het is niet gelukt. Door meer structuur in je dag te brengen, krijg je meer gedaan en ga je ook sneller en beter slapen. 

Maak een planning voor elke dag (samen met je partner!), hang deze open hou je daaraan. Zorg dat je bijvoorbeeld 1 x per week boodschappen doet, plan in wat je gaat eten en wie het maakt, plan Google momentjes in anders zit je straks de hele dag te Googelen, plan ECHT alles in en vergeet je beweging niet. Als je nog 5 dagen werkt, snap ik als het lastig is om in de avond nog wat te doen. Maar plan in ieder geval 3 wandelingen in. In je pauze, in de avond samen met je partner en/of in het weekend bijvoorbeeld. 

 

  1. Kies een (of meer) soulmate(s)

Kies iemand die je ECHT helpt om aan je planning te houden, je groentes en je fruit te eten en met je mee gaat wandelen. Of gewoon iemand die al je eten maakt..(Je kunt best zeggen tegen je partner dat je dit hebt gelezen in een hele belangrijke blog (ghehe), I got you!). Vraag een vriendin, je moeder, je partner om die wandeling te maken, samen te eten (genoeg vitamines) of helpen met het zoeken van een bepaald item voor de baby.

Als je met iemand afspreekt om bijv. te gaan wandelen dan zeg je minder snel af. Een leuk feitje bij een wandeling: er komen geheid hele andere (meer interessante) gesprekken dan wanneer je samen op de bank tv zit te kijken. 

 

  1. Praat met je partner

Niets is zo vermoeiend als niet op 1 lijn zitten met je partner. En laat het nou net zo zijn dat een zwangerschap een heeeele andere ervaring is voor een vrouw dan voor een man. Mannen zullen zich nooit helemaal kunnen inleven, hoe hard zij ook hun best hiervoor doen. Dit moet je meegemaakt hebben, de moeheid, de misselijkheid, luiheid, trek in bepaalde dingen, de vergetelheid, de zwaarte van je kindje, voel je je baby nou wel goed of niet, de onzekerheid.. Daarom is het belangrijk om goed aan te geven wat jij verwacht van je partner. Bijv. meer in het huishouden doen, boodschappen doen, eerlijk zeggen dat je nu met 33 weken die wasmachine niet samen naar beneden kan tillen, je voeten masseren (ghehe). Wees duidelijk, maak desnoods een lijstje voor hem. Het is voor hem niet vanzelfsprekend, al zouden we graag willen dat hij kan ruiken wat je wilt en hoe je je voelt. 

 

 

  1. HaMAMAmammmmm meditatie (niet stiekem overslaan, want het werkt!)

Nee, je hoeft geen geitenwollen sokken aan te trekken en in een veel te grote jurk op het gras te gaan zitten in kleermakerszit. Meditatie wordt steeds bekender en daar is een reden voor. Het geeft o.a. meer rust en kalmte. En om meer energie te hebben, heb je voldoende rust nodig. Er zijn talloze apps die je helpen met mediteren zoals "Headspace".

Je kunt mediteren op verschillende manieren o.a. : muziek luisteren, sprekende meditatie (iemand die vertelt waar je je op moet focussen bijv. je ademhaling) of speciale meditatie muziek op een rustige plek op de bank of in bed. Dit kan van 3 min. tot zolang je wilt. Ben je druk in je hoofd zo vlak voor het slapen gaan? Dan is dit echt de ultieme uitkomst, het kan zelfs zijn dat je in slaap valt hiermee. Het ultieme meditatie moment voor mij is ook een fijne geur erbij, zoals lemongrass of eucalyptus. Dit kan met oliën die je op je hand smeert, een spray voor op je kussen (beschikbaar bij De Tuinen), geurstokjes (bijv. Hammam van Rituals) of met een diffuser (ik heb die van O’dor Aroma Cool Mis Diffuser 400 ml). 

 

Leuk dat je alles hebt gelezen, ik hoop dat je er iets aan hebt! Heb jij nog andere tips voor andere (aanstaande) moeders? Laat je het weten in een reactie? Ik ben benieuwd wat jou heeft geholpen.

 

Tot snel

 

xx Adriana